På utflykt i Trosa

Jag tycker att miljöombyte är viktigt när man är ledig, annars är det så lätt att falla i gamla mönster om man stannar hemma. Det är alltid något som ska fixas och styras upp. Miljöombytet behöver inte innebära att man reser utomlands, eller ens åker till en annan stad. Ibland kan det vara att man gör något nytt i sin egen hemstad. Mer om detta i senare inlägg. Men vad gör man när man bor i Stockholm, vill göra en utflykt, man inte har en egen bil och länstrafiken är så där?

Res till Trosa från Stockholm (utan bil)

Då tar man exempelvis Trosabussen till världens ände – Trosa! Ja, ni minns väl melodin från länge sedan: Vi går och går och går. Vi går och går och går. Vi traskar, kliver och lunkar på, till världens ände ska alla gå. Och sedan träffas vi, på Trosa konditori. Typ nåt sånt. Om man inte orkar traska hela vägen går bussen från Liljeholmen och resan tar cirka 55 minuter. Biljetter köper man på COOP i Liljeholmen eller ombord på bussen.

Egentligen kanske bilderna talar för sig själva och inspirerar att åka till Trosa, men här kommer nåra tips.

Saker att göra i Trosa.

Garvaregården
Kåkstan är Trosas äldsta stadsdel och här har gränderna namngivits efter de hantverkare som byggde upp staden efter ryssbranden. Det är här du hittar Garvaregården som sköts av hembygdsföreningen. Vid ett besök kan du se garvarens bostad, verkstad och gesällkammare. Det finns även ett museum och självklart kan du ta en fikapaus på den kaffeservering som ligger i den mysiga trädgården samt köpa något i den lilla konsthantverksbutiken där hantverkare och konstnärer från Trosabygden visar och säljer sina arbeten, bl.a. i trä, textil och keramik. Butiken har öppet tre månader varje sommar samt under adventshelgerna. Adress: Västra Långgatan 40.

Shopping.
Här finns olika typer av shopping, du hittar gårdshandel, hamnbodar, butiker, hantverksbodar, matbutiker och trädgårdshandel. Och det bästa av allt, de anammar något de kallar ”mjuk stängning”, vilket innebär att de håller öppet även om det kommer kunder vid stängningsdags – my kind of shopping!

Båthamnen
Även om man inte är superinbiten båtfantast, är det kul att promenera nere vid hamnpiren och spana båtar. Här kan du äta, fika eller mumsa glass och kolla in livet i hamnen.

en-dag-i-trosa-gata

en-dag-i-trosa-kanal

en-dag-i-trosa-kanalen

en-dag-i-trosa-ostaffar

en-dag-i-trosa-torg

en-dag-i-trosa-torget

en-dag-i-trosa-trosabussenTrosabussen.

Vill du veta mer om vad som händer i Trosa? Här är länken till Trosa turistbyrå.

Dela gärna:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *