Mina drömresor

När man väl blivit biten av resebuggen så pågår ständigt olika resplaner i skallen, känner du igen dig? En av mina drömresor var länge att resa till Japan och nu i våras blev det äntligen av. Jag vet egentligen inte varför det tog så lång tid innan resan blev av, tror kanske för jag trodde det skulle vara så dyrt. Men så dyrt var det inte, du kan snart läsa om min resa till Japan här i bloggen.
Hursomhelst, dessa resmål har jag på min lista över drömresor. Det finns så klart fler, men dessa drömresor kommer jag prioritera de närmaste åren. Helt utan inbördes ordning, här är de:

Marrakech

När man rest en del söker man (jag) den där känslan att vara i ett annat land, och uppleva en annan kultur. Det kan tyckas att jag kanske har något rosaskimrande tankar om Marocko, men det är just det jag tror hoppas få uppleva under ett besök i Marocko. Annat språk och leverne. Andra smaker, dofter och arkitektur. Just den känslan tror jag kommer när man besöker området Jemaa el Fna, det stora torget som ofta finns med på bild från stan.
Jag ser fram emot att besöka stans landmärke Koutobiamoskén, utforska Majorelleträdgården, uppleva Saadian-gravarna, besöka Guéliz för att se det moderna Marrakech, shoppa vid Place Abdelmoumen Ben Ali, dricka te i något tehus, och sist men inte minst lite mer shopping på Medinan. Det blir inga problem att hitta rätta känslan när jag kommer hit.

dromresa-dromresor-marrakech-riad

Credit: Marc
Bilden ovan är från Demeures d’Orient och ser ut att vara en riad min smak, dessutom har den fått bra betyg av andra resenärer. En riad är ett traditionellt hus med innegård eller trädgård, numera ofta renoverade och fungerar som hotell.

Lissabon

Att besöka Lissabon har länge stått på önskelistan, så nästa sommar tror jag det äntligen blir dags. Här finns ju massa att se och uppleva, god mat och gott vin, bra shopping (tydligen sanslös bra skoshopping, osis…) och historia i kubik. Jag har fått tipset att ta spårvagn nummer 28 från Martim Moniz för att åka mot stadsdelen Graça. På vägen passerar man kyrkan São Vincente de Fora med vacker kalkelfasad, och bakom den ligger Campo de Santa Clara där det är marknad vare tisdag och lördag. Sedan åker man genom Alfama med pittoreska gator och torg och nedför mot Baixa där katedralen Se de Lisboa står. Det är lämpligt att kliva av vid Rua da Conceição för att se mer av området Pombaline. Vidare åker spårvagnen uppåt igen längs bergssidan i Chiado där den stannar vid det berömda caféet A Brasileira. Man passerar även parlamentsbyggnaden och massvis av vackra hus prydda med det typiska kaklet. Inte för intet som denna spårvagnslinje kallas för ”Tourist Tram”. En given aktivitet.

dromresa-dromresor-sintra-portugal
Credit: Alexandre Duret-Lutz

I bergen ovanför Lissabon ligger staden Sintra som finns med FN:s världsarvslista. Det är här man kan besöka slottet Palácio da Pena på bilden ovan, ser ju ut som ett slott hämtat från en sagobok. Så coolt! Det finns ett till slott, Palácio Nacional de Sintra, som ligger i centrala stan. Vill heller inte missa parken Parque da Pena, ja jag vet att det är pensiopoäng på den. Några mil bort ligger Europas västligaste punkt, Cabo da Roca. Det vill man väl ha på sin uppevelselista?
Känns som om kameran kommer gå varm under denna resa.

Hawaii

När jag var liten och skrev vilket som var min drömresa i ”Mina vänner”-böcker, var Hawaii det resmål som var det mest exotiska jag kunde komma på. Med åren bleknade Hawaii till fördel för andra ställen, men nu har ön seglat upp igen som en favorit. Antagligen för att några vänner varit där och pepprat med fantastiska bilder på Facebook.
Det finns sex stycken öar, alla med olika karaktär. Har man inte massa tid och pengar blir det svårt att besöka dem alla, måste helt enkelt välja. På Kauai finns Stilla Havets Grand Canyon, regnskogar men även vackra stränder. De flesta känner till de livliga stränderna i Waikiki Beach på Oahu, där även största flygplatsen finns. Det blir ju ett naturligt stopp. På Molokai finns inga trafikljus och man säger att huladansen härstammar härifrån. Inte helt oväntat finns en milslång vit sandstrand även här, den heter Papohaku Beach. Lanai är kontrasternas ö med golfbanor, vulkanlandskap och delfinvänliga vatten vid Hulopoe Bay. Maui har blivit framröstad av Condé Nast Travelers läsare som bästa ön – 19 år på raken. Den största och yngsta ön heter Hawaii och här finns svarta sandstränder, möjlighet att simma med rockor eller snorkla, vandra i regnskogsliknande skogar och besöka nationalpark med vulkaner. Hhhmmm… det blir svårt att välja.

dromresa-dromresor-hawaii
Credit: MjZ Photography

Wien

Platser jag inte vill missa i denna stad är Schönbrunn, Operahuset, Hofburg, katedralen St. Stephen’s, Belvedere och Danubetornet för att se stan uppifrån. Måste ju även dricka kaffe på några av stans alla caféer, ett och annat bakverk slinker nog även ner. Har fått tips att hitta någon av de innergårdar som huserar restauranger, läs några tips HÄR.
Det går ju inte att besöka Wien utan att ägna tid åt något i musikväg. Jag tror att det skulle vara kul att gå på någon ”Musicians’ Walk” och se någon konsert. Allt detta bör jag hinna under en weekendresa till Wien.

dromresa-dromresor-wien
Credit: Yann Pinczon du Sel

Fler drömresor

Dubai
St. Petersburg
Zanzibar
Aruba
Dublin
Hong Kong

Har du något tips på saker jag borde göra på någon av dessa resmål, skriv gärna i kommentarrutan. Tack för hjälpen!

Dela gärna:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *